• 22:43 – Новорічні рамки для фотошопа 2018: дитячі та сімейні, скачати безкоштовно 
  • 21:03 – Парад планет в 2018 році 
  • 18:10 – Шаблони для новорічних листівок 2018: завантажити безкоштовно і роздрукувати 
  • 21:35 – Костюм снігуроньки на Новий Рік 2018 своїми руками: майстер-клас + фото 

Хрещення Господнє в 2018 році. Свято Богоявлення 2018

Всі прихильники православної церкви 19 січня 2018 роки святкують одне з великих свят - Хрещення Господнє, зване також Богоявленням. В цей день вся вода після освячення стає цілющою і здатна здивувати своїми властивостями навіть завзятих скептиків.

Згідно з Євангелієм в цей день Ісус Христос явив себе людям Сином Божим - в той час, коли Іоанн Предтеча (Хреститель) хрестив людей в йорданських водах, до нього прийшов Ісус і попросив хрестити його. В той момент коли Іоанн, згодом названий Хрестителем, здійснив обряд обмивання, відбулося справжнє диво людям явилася Пресвята Трійця. Небеса відкрилися, народу з'явився голуб (Дух Святий) і почувся божественний голос (Бог Отець), який сказав про те, що Ісус - син Бога. Саме тому у свята два назви - Хрещення Господнє або Богоявлення.
Хрещення Господнє в 2018 році. Свято Богоявлення 2018

Якого числа Хрещення Господнє (Богоявлення) в 2018 році

Свято Богоявлення є неперехідних двунадесятих святом. Православні християни відзначають Хрещення Господнє 19 січня - щороку в один і той же день. Католицька церква святкує Водохреще за юліанським календарем на 13 днів раніше - 6 січня. Вірменська і деякі інші православні церкви святкують єдине свято Богоявлення - тобто Різдво і Хрещення Ісуса Христа в один день.

Коли освячують воду на Водохреща у 2018 році

Згідно з церковними канонами Великий чин освячення води відбувається тільки в свято Хрещення Господня 19 січня. Але так як будь-який православне свято починається з другої половини попереднього дня, освячення води проводять починаючи з закінчення ранкового богослужіння у Водохресний святвечір (18 січня) і продовжують вже в саме свято Хрещення Господня 19 січня, після божественної літургії.

Багатьох цікавить - чи відрізняється вода, яку освятили 18 січня від освяченої саме в свято Богоявлення, 19 січня? За словами священнослужителів, вода, яка освячується 18 і 19 січня, має абсолютно однаковими властивостями і різниці, в який день відбулося освячення, ніякої немає.

Треба відзначити, що Мале освячення води проводиться протягом року і в інші церковні свята. Воду святять на прохання віруючих - наприклад, коли проводять хрещення дітей або освячують місця будівництва церков.

Коли і як купатися в ополонці на Водохреща у 2018 році

Відразу треба сказати, що купання в Йордані (спеціально прорубаній ополонці) на свято Хрещення - це не церковний, а народний звичай. Адже в Богоявлення абсолютно вся вода стає освяченою, незалежно від того, в ополонці вона або тече з під крана. Так що пірнати в крижану ополонку зовсім не обов'язково - достатньо в цей святий день з глибокою вірою умити обличчя.

Якщо ж ви все-таки вирішили скупатися, то необхідно пам'ятати:

Купатися потрібно тільки в спеціальній ополонці (йордані) після її освячення.
Перед тим як зайти у воду слід вимовити молитву "Отче наш" або одну зі спеціальних молитов перед купанням.
При купанні треба обов'язково швидко тричі зануритися у воду з головою, після чого тричі перехреститися і сказати "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа".
В Хрещення треба купатися в сорочках, а не в купальних костюмах, щоб не бентежити оточуючих оголеним тілом.


Категорично не рекомендується купатися в крижаній воді при застуді, гіпертонії, хронічних захворюваннях, хворобах шкіри. Найкраще напередодні свята Хрещення звернутися до свого лікаря і отримати особисту консультацію про безпеку купання.

Що можна і що не можна робити на Хрещення Господнє 2018

У свято Богоявлення необхідно:

18 січня, у Водохресний святвечір, необхідно дотримуватися пісту. У народі вечір напередодні Богоявлення називається «Голодна кутя».
Напередодні свята Хрещення кожна господиня повинна наготувати мінімум 12 страв. 19 січня господиня накриває святковий стіл, на якому обов'язково є м'ясні страви.
Після того як закінчилася служба в церкві всі кути в домі потрібно окропити святою водою - це захистить всю сім'ю від хвороб на цілий рік.
Якщо дозволяє здоров'я, можна зануритися в иордань - вважається, що таким чином змиваються гріхи.
Люди, Водохреща 19 січня проживуть довге і щасливе життя.
Якщо ви з кимось посварився, свято Хрещення Господня прекрасний день щоб помиритися.

У день Богоявлення можна:

плакати і засмучуватися, тому що весь рік пройде в сльозах.
Не можна сваритися, скандалити і ображатися. Ісус Христос проповідував всепрощення, так що ведіть себе відповідно.
На Водохреща не можна прати і мити підлогу, тому що таким чином можна осквернити воду.
Крім того, скаржитися, пліткувати, обмовляти, прибирати, прати, в'язати і шити. Будь-яку роботу в ці дні краще припинити.
У свято Хрещення не можна гадати, інакше перегадаешь долю в гіршу сторону.
загрузка...
Хрещення Господнє в 2018 році. Свято Богоявлення 2018
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають