Новий рік у північній півкулі припадає на холодну пору року. Через брак свіжих овочів з дачної грядки, петрушки, кропу і ягід звернемося до продуктів сучасних технологій, що дозволяє вирощувати будь-які фрукти, овочі і салати в теплицях, без землі, в спеціальному середовищі, просоченої добривами.
Зробити легкий салат на новий рік можна не тільки з овочів. Тунець, креветки та інші морепродукти містять значно менше калорій і підійдуть для приготування легких закусок. Страви із свіжих овочів сприяють травленню.
Грецький салат на Новий рікСільський зі свіжих овочів, оливок, оливкової олії та овечого сиру відомий в Україні і в Європі, як грецький, хоча аналогічні страви готують практично в будь-якій середземноморській країні.
Головний компонент грецького салату, завдяки якому він і отримав свою назву – сир, а точніше, грецький сир, званий «фета». Сир «фета» отримують з овечого і козячого молока. По консистенції він щільний сир і нагадує бринзу. Смак у грецького сиру не такий солоний як у бринзи.
Овочі для салату прийнято різати великими шматками, рясно поливати грецькою заправкою з оливкової олії і орегано. Грецький салат на новий рік особливо добре буде поєднуватися з м'ясними стравами. Він відмінно відтіняє смак м'яса, в чанах або чахохбілі, а клітковина в овочах сприяє травленню.
Грецький легко і швидко готувати. Але як салат на новий рік, грецький підійде тільки, якщо ви не плануєте зберігати його більше 12 годин. Фета без розсолу дуже швидко псується і тепличні зимові овочі дадуть велику кількість соку, що сприяє закисанню страви.
Необхідні інгрідієнтипомідори (середні) – 3 штуки;
перець солодкий зелений (середній) – 1 штука;
оливки (чорні оливки) – 10 штук;
огірки – 3 штуки;
сир фета – 300 грам;
цибуля червона – 1 головка;
заправка для грецького салату – 2 столові ложки.
Вимити і висушити овочі. Всі овочі треба добре промити, так як на шкірці скупчуються бактерії з землі і добрива, які можуть прискорити процес закисання салату і викликати легке нездужання. Сушити овочі з тієї ж причини треба на одноразових паперових рушниках, а не на тканинних кухонних, якими вся сім'я дружно витирає руки.
Почистити огірки та перець. В грецький салат прийнято додавати огірки без шкірки. По-перше, вона жорстка, а по-друге, саме в шкірці накопичуються нітрати та інші шкідливі для людини речовини. Перець необхідно почистити від насіння і тонких плівок, на яких вони росли, так як вони можуть сильно гірчити.
Нарізати огірки. Очищені огірки ріжемо на кружельця завтовшки 7-9 мм і висипаємо в салатник. Вони йдуть першими, так як щільніше ніж помідори і менше виділяють сік.
Нарізати перець. Солодкий перець ріжемо півкільцями товщиною 7-9 мм і висипаємо в салатник.
Нарізати помідори. Ріжемо помідори спочатку навпіл. Акуратно ножем вирізаємо місце зростання гілочки у формі невеликого трикутника. Потім кожну половину ріжемо ще на 3-4 часточки в залежності від розміру плоду і викладаємо в салатник.
Почистити і нарізати цибулю. Червону солодку цибулю необхідно добре почистити. В страву не повинні потрапити зів'ялі, сухі або зіпсовані цибульні шари. Якщо цибуля дуже гостра, то її можна розрізати навпіл і ненадовго покласти в солону воду. Потім нарізаємо її максимально тонкими півкільцями.
Висипати маслини. Зазвичай у страву додають маслини з кісточками. Це незручно і гостей змусить бути акуратніше, щоб не пошкодити зуби і щелепи, так як розгризти кісточку практично неможливо. Безсумнівно, можна використовувати маслини без кісточок, але, як вважають грецькі шеф-кухарі, смак вже буде не той.
Порізати і викласти фету. Сир в справжній грецький салат ніколи не нарізують дрібними квадратиками. Кулінарні звичаї вимагають, щоб фета була порізана великими скибками товщиною 10-15 мм. Після чого їх хаотично укладають поверх овочів.
Полити салат заправкою. Готовий і настоявшийся соус для грецького салату добре збовтуємо і виливаємо поверх всіх продуктів, так щоб він потрапив на сир, маслини і овочі.
Саме в такому вигляді страва подається на стіл у великому салатнику. Її не перемішують і не солять до подачі на стіл. Якщо додати хоч дрібку солі, то овочі дадуть сік, який збереться на дні, а сам салат стане несмачним. Солити краще безпосередньо вже в тарілці, якщо в цьому є гостра потреба, але в Греції таку поведінку можуть розцінити як неповагу і поганий тон.
Справжній грецький салат готовий. Приємного апетиту!
Салат з креветкамиІснує безліч рецептів салатів, в яких головні інгредієнти креветки. Креветки поєднуються із зеленню, з цитрусовими, з яйцями і багатьма іншими продуктами. Особливо святково і екзотично виглядає поєднання креветок і авокадо на новорічному столі.
Легкий салат на новий рік з креветками та авокадо прикрасить святкову вечерю і не стане зайвими сантиметрами на талії. Авокадо, як сільськогосподарська культура, що вирощується вже більше 4 тисяч років на території Південної Америки. Іспанські конкістодори привезли плоди авокадо в Європу.
У нашій країні авокадо можна купити в супермаркеті практично круглий рік, проте сезон авокадо настає як раз в кінці грудня. Цей екзотичний фрукт поєднує в собі смаки вершкового масла, зелені і кедрових горіхів. М'якоть стиглого авокадо жовто-зелена і м'яка. Частіше всього на полиці магазину викладають ще незрілі плоди.
Дозрівають авокадо також як більшість фруктів і овочів в теплі. Якщо плід сильно незрілий, то він вже не дозріє і зіпсується. Вибираючи авокадо звертайте увагу на колір шкірки. Який би не був сорт, авокадо має бути однакового кольору з усіх сторін. Ніяких плям, тріщин, вм'ятин в зрілому і якісному фрукті не допускається.
Необхідні інгрідієнти на 2 порції Очищені варені креветки 15 г
Авокадо 1 штука
Помідори черрі 6 штук
Салат романо 1 пучок
Зелень 4 г
Часник 1 зубчик
Лимонний сік 1 столова ложка
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Оливкова олія 3 столові ложки
ПриготуванняЯк і завжди з салатами, найдоцільніше розпочати з кінця - тобто з заправки. Візьміть трохи свіжої зелені - скажімо, кінзи, петрушки, кропу, цибулі-резанца, або що у вас є під рукою, - і як слід подрібніть. Видавіть часник, з'єднайте разом з іншими інгредієнтами заправки і перемішайте.
З'єднайте в мисці салатні листя, нарізаний кубиками авокадо, помідори черрі (або звичайний помідор, не дуже крупно нарізаний) і креветки. Влийте заправку, перемішайте всі складові салату, розкладіть по тарілках і прикрасьте перед подачею. Наприклад, зеленню. Або кедровими горішками. Або твердим сиром.