Різдвяне та новорічне печиво давно стало таким же важливим атрибутом свята, як ялинка, Санта-Клаус, різнокольорові кулі і гірлянди . Перед початком свята всі квартири наповнюються непередаваним ароматом кориці і ванілі, а господині готують величезну кількість всілякої випічки. У деяких будинках печиво стане прикрасою ялинки і вмістом мішечків з подарунками для рідних і друзів. У традиціях різних народів на Різдво і Новий рік прийнято пекти певний вид печива.
Це можуть бути імбирні пряники, прикрашені різнобарвною глазур'ю, пісочні ялинки і зірки, марципанові чоловічки і горіхові палички з шоколадом. В азіатських країнах прийнято готувати до торжества печива з передбаченнями , які розкажуть, що нового, радісного і незвичайного принесе з собою черговий рік. А для того, щоб ви могли здивувати гостей смачною і незвичайної випічкою, ми зібрали п'ять перевірених рецептів!
Шведське печиво до Нового року
Традиційна шведська випічка тут же наповнить будинок ароматом свята, що наближається, адже в неї обов'язково додають мед, корицю, імбир і гвоздику. Тісто для печива дуже еластичне, тому з нього з легкістю виходять фігурки, які потім можна буде розвісити на святкову ялинку.
Час приготування: 60 хвилин
Порцій: 6
Навіть без глазурі таке печиво стане ароматним окрасою свята
Інгредієнти
борошно пшеничне – 210 г
цукор коричневий – 60 г
цукор білий – 55 г
соєвий соус – 2 дес.л.
мед (рідкий) – 2 ст. л.
вода – 2 ст. л.
масло вершкове – 65 г
білки від курячих яєць – 2 шт.
сік лимона – 1 ч. л.
цукрова пудра – 8 ст. л.
молоко – 02 ст.
порошок кориці – 1/2 ч. л.
мелений імбир – 1 /2 ч. л.
мелена гвоздика – 1 /2 ч. л.
сода харчова – 2/3 ч. л.
Спосіб приготування
Перемістіть в сотейник з товстим дном рідкий мед, коричневий і рафінований цукор-пісок, влийте очищену воду. Перемішайте компоненти, помістіть посуд на слабкий вогонь.
В теплу масу додайте соєвий соус, додайте шматочок вершкового масла і всипте корицю, імбир, гвоздику. Ретельно розмішайте масу. Коли вона майже дійде до кипіння, вимкнути плиту.
Дайте охолонути, всипте харчову соду. Ще раз змішайте компоненти.
Теплу суміш перемістіть в миску, замісіть тісто, поступово додаючи просіяне пшеничне борошно. Покладіть миску накриту харчову плівку, в холодильник на 40-45 хвилин.
Дістаньте тісто, розкачати пласт товщиною до 2-х міліметрів. Візьміть форми зірок, ялинок, кульок і чоловічків, виріжте фігурки.
Застеліть деко за допомогою пекарської папери, розмістіть на поверхні вирізані з тіста фігурки, а потім помістіть деко в духову шафу, розігрітий до температури в 185 градусів. Тримайте в духовці протягом 8-10 хвилин, вийміть і дайте охолонути.
Перемістіть два білка від курячих яєць в мисочку, збийте за допомогою міксера в піну (не надто міцну). Влийте сік лимона і збивайте, вводячи потроху цукрову пудру. При бажанні отриману глазур можна розкласти на кілька мисочок, змішати з різнокольоровими харчовими барвниками, а потім перекласти в мішечки для нанесення візерунків. Якщо глазур буде занадто густий, додайте трохи теплого молока.
Прикрасьте готову випічку малюнками з білої або різнобарвною глазур'ю і залиште засихати.
Печиво «Різдвяне»
Ароматне печиво на основі вершкового масла, яке виходить м'яким і характеризується насиченим смаком завдяки додаванню ванільного цукру.
Час приготування: 150 хвилин
Порцій: 6
Нехай діти теж візьмуть участь у вирізанні різдвяних печенюшек!
Інгредієнти
борошно пшеничне – 490 г
цукор ванільний – 1 пачка
цукрова пудра – 130 г + 80 г
масло вершкове – 245 + 30 г
яйце куряче – 1 шт.
сіль – 1/4 ч. л.
цукор коричневий – 100 г
молоко (жирна) – 3 ст. л.
ванілін – 1/2 пачки
Спосіб приготування
Всипати в одну посуд 130 грам цукрової пудри, сіль, пачку ванільного цукру і добре просіяне через сито борошно пшеничне. Додати куряче яйце і 245 грам підталого вершкового масла. Протягом 2-х хвилин збивати за допомогою міксера.
З готової маси сформувати кулю, обернути в шар харчової плівки і помістити масу в холодне місце на 25-3 години.
Вийняти тісто, розрізати на кілька частин. Кожну частину розкачати в лист товщиною до 5 мм і виріжте за допомогою формочок фігурки.
Простелити деко шаром паперу для випічки, розігріти духовку до 185 градусів і пекти печиво протягом 10-12 хвилин. Вийняти і дати охолонути.
Для приготування карамельної глазурі підтопити в каструльці 30 грам вершкового масла, вилити в нього молоко і всипати 100 грам коричневого цукру, тримати після моменту закипання ще хвилину на вогні. Не забувати перемішувати компоненти.
Прибрати масу з вогню, всипати 80 грам цукрової пудри, збити масу блендером, всипати півпачки ваніліну і ще раз добре збити.
Декорувати карамельними малюнками готові печива, намалювавши чоловічкам оченята, носик, посмішку, костюмчик і гудзики на сорочці.
Печиво «Імбирні чоловічки»
Традиційний американський рецепт, без якого не обходиться жоден Новий рік і Різдво. Незвичайність рецептом надає апельсинова глазур. Такі печеньки можна повісити на ялинку або ж розкласти по мішечків, щоб вручити гостям солодкий сюрприз. При бажанні рецепт можна урізноманітнити додаванням кориці, мигдалю, кмину, анісу, мускатного горіха, апельсинової або інший цедри, шматочків мармеладу або родзинок.
Час приготування: 65 хвилин
Порцій: 6
Експериментуйте, прикрашаючи чоловічків різними кремами і глазур'ю
Інгредієнти
борошно пшеничне – 355 г
сода харчова – 1 ч. л.
імбир мелений – 2 ч. л.
кориця мелена – 1 ч. л.
масло вершкове – 130 г
яйце куряче – 1 шт.
цукор коричневий – 175 г
мед (рідкий) – 4 ст. л.
цукрова пудра – 3/4 ст.
апельсиновий фреш – 4 ст. л.
Спосіб приготування
Мелений імбир і чайну ложку кориці просіяти разом з пшеничного борошном. Помістити суміш в ємність кухонного комбайна. Додати м'яке вершкове масло, розрізане на невеликі шматочки. Заважати до тих пір, поки не сформується маса, що нагадує великі крихти.
Додати в масу цукровий пісок.
Трохи збити виделкою куряче яйце, додати рідкий мед, перелити суміш у ємність до тесту. Вимішувати, поки маса не загусне. Готовому тісту надати кулясту форму, покрити шаром харчової плівки і помістити в холодильник на 15-20 хвилин.
Розігріти духовку до 185 градусів, вистелити деко шаром пергаменту.
Вийняти шар тіста, розкачати пласти до товщини 5-7 мм, Вирізати фігурки чоловічків. Розкласти на папері, залишаючи вільні місця. Помістити деко в духовку і тримати протягом 10-15 хвилин. Після цього перекласти папір з печивом на решітку для охолодження.
Для виготовлення апельсинового сиропу вилийте фреш в каструлю або сотейник, розігрійте і поступово введіть цукрову пудру. Поставте остигати.
Декоруйте глазур'ю чоловічків. Можна використовувати і традиційні кольорову глазур на основі білка і харчових барвників.
Китайське печиво-передбачення
Новий рік – це час, коли кожному хочеться побачити щасливий знак долі і зрозуміти, чого варто чекати в новому календарному періоді. На допомогу приходить кулінарія – китайське печиво з передбаченнями в жартівливій формі розвеселить гостей на вечірці і повідомить всім домашнім добрі вісті!
Час приготування: 90 хвилин
Порцій: 10
Заздалегідь придумайте побажання , які помістіть в китайське печиво
Інгредієнти
борошно пшенична – 1/2 ст.
молоко – 1/2 ст.
цукерки «Іриски» – 110 г
лікер «Амаретто» – 1 ч. л.
ванілін – 1/4 ч. л.
кориця мелена – 1/2 ч. л.
цукор коричневий – 55 г
кукурудзяний крохмаль – 1 ст. л.
олія соняшникова – 45 мл
білок курячого яйця – 3 шт.
горіх мускатний (мелений) – на кінчику ножа
Спосіб приготування
Нарізати на тонкі смужки з кольорового паперу. Написати побажання або передбачення у віршах або прозі.
Просіяти в миску борошно пшеничне, всипати цукровий пісок, додати кукурудзяний крохмаль, мелену корицю і мускатний горіх. Змішати компоненти.
Збити за допомогою міксера розтоплене олію і три білка від курячих яєць. Ввести масу в борошно. Добре змішати компоненти, додавши ванілін і лікер «Амаретто».
Розігріти духовку до 185 градусів. Простелити деко пергаментним папером. Рідке тісто брати в столову ложку, а потім виливати на деко, розрівнюючи так, щоб отримати коло з діаметром приблизно 7-8 сантиметрів.
Помістити деко в духовку на 6-7 хвилин. Печива печуться по одному. Не перетримуйте випічку, щоб вона потім не кришилась.
Вийняти підрум'янену печеньку, помістити в центральну частину кола папірець-передбачення. Скласти кожне печиво вдвічі, а потім згорнути ще в два рази, щоб отримати об'ємний згорток.
Помістити в каструльку іриски, поставити на повільний вогонь і розчинити масу.
Занурювати печива в розплавлену масу. Можна також присипати печеньки сипучої сумішшю з різнокольорових кульок або зірочок.
Викласти печиво з передбаченнями на блюдця.
Печиво «Шоколадна насолода» без борошна
Незвичайна новорічна випічка, яка володіє вираженим шоколадним смаком і нагадує тістечка. Зовні печиво вкрите хрусткою скоринкою, а всередині залишається розплавлена м'яка маса солодкого шоколаду.
Час приготування: 60 хвилин
Порцій: 6
Якщо підсушити печиво в духовці трохи довше, ніж зазначено в рецепті, результат буде нагадувати американо з трохи вологим сердцевинкой
Інгредієнти
шоколад (гіркий) – 255 г
порошок какао – 55 г
білок курячого яйця – 3 шт.
цукрова пудра – 55 г
крохмаль картопляний – 1 ст. л.
сіль – на кінчику ножа
Спосіб приготування
Відміряти 200 грам шоколаду, розламати на шматочки, перекласти в сотейник і помістити на водяну баню. Розтопити.
Білки курячих яєць (кімнатної температури) збити за допомогою міксера до стану пишної пінної шапки. Додати в білки майже всю цукрову пудру (залишити трохи для обвалювання печива), продовжувати заважати до міцної пінної маси.
Розтоплений чорний шоколад поступово ввести до збитим білків.
Помістити в миску порошок какао, додати картопляний крохмаль і сіль, перемішати компоненти.
Додати до білково-шоколадної суміші какао з крохмалем, ретельно перемішати інгредієнти.
Порубати на шматочки залишився гіркий шоколад, вмішати в отриману масу.
Взяти деко, покрите пергаментним папером. Пересипати в тарілочку залишилася цукрову пудру. Брати тісто ложкою, перекладати в пудру і обвалювати тісто, формуючи кульку. Готовий кулька сплюснуть. Викласти печиво на деко, залишаючи між ним місце.
Розігріти духовку до 185 градусів. Піч шоколадні заготовки протягом 12-15 хвилин. Вийняти деко і перекласти печиво на дощечку, щоб охололо.