Приготування баклажан на зиму має свої особливості, і пов'язано це, перш за все, з смаковими якостями овочів. Вся справа в тому, що баклажанчикам притаманна характерна гірчинка, і щоб позбавитися від неї, плоди треба обробити спеціальним чином перед початком основних етапів приготування будь-яких видів консервації. Від гірчинки можна позбутися, якщо замочити баклажанові скибочки в підсоленій воді або просто присипати їх сіллю і залишити на деякий час, щоб гіркота вийшла разом з соком. На початкових етапи готування консервованих баклажанів плоди прийнято бланшувати в підсоленій воді або запікати в духовці. Ви можете вибрати будь-який рецепт заготівлі синеньких, але найкраще цей овоч поєднується з різними гострими компонентами - часником і червоним перцем, а також ароматною зеленню.
Сміливо можна назвати самою улюбленою закускою всіх дорослих
баклажани на зиму, рецепти приготування припускають додавання пекучих інгредієнтів, тому закуски завжди виходять гостренькими, пікантними, ароматними.
У баночках заготовляють цілі фаршировані плоди з начинкою з капусти, перцю або моркви, заготовляють баклажанові рулетики з гострою начинкою з часнику, зелені і моркви. Популярністю користуються і салати, в яких синенькі поєднуються з іншими овочами - болгарським перчиком, цибулею, морквою, помідорами та ін. А якщо ви хочете приготувати заготовки на зиму, які особливо сподобаються дітям, то скористайтеся нашими порадами по готуванні баклажанної ікри.
Чудово зберігаються протягом 1-2 років
баклажани на зиму, рецепти приготування без стерилізації подобаються господиням, оскільки займають менше часу. Якщо овочі піддати попередньої термічної обробки, а в маринад додати оцет, то стерилізацію можна виключити.
Якщо ж ви додаєте в овочевий салат інгредієнти в сирому вигляді, то стерилізацію треба проводити в обов'язковому порядку, щоб гарантувати заготівлях тривале зберігання. Мариновані баклажани можна зберігати при кімнатній температурі, головна умова, щоб на баночки із закрутками не потрапляли сонячні промені, тому місце треба вибрати затемнене.
Приготування ікри з баклажанів на зиму
Обов'язково в сезон овочів відведіть час на
приготування ікри з баклажанів на зиму , а кілька баночок закрийте поліетиленовими кришками і залиште в холодильнику. Влітку члени вашої родини не відмовлять собі в задоволенні скуштувати смачні бутерброди з баклажанної ікоркою. Готується ікра просто, а смак виходить чудовим в будь-якому випадку, це одна з тих страв, що, напевно, неможливо зіпсувати.
При приготуванні ікри до баклажанів обов'язково додають і інші овочі, але в меншій кількості, наприклад, на три кіло синеньких беруть по 300 грамів томатів, цибулі та болгарського перчика. Овочевий мікс можна доповнити пряними травами, наприклад, кінзою, але можна обмежитися петрушкою і кропом. Важливе доповнення до баклажанчикам у всіх рецептах заготовок - часник, його можна додавати за смаком, в цьому рецепті треба взяти 12 великих зубчиків.
Оскільки у готову ікру ми не будемо додавати оцет, щоб не псувати смак готового продукту зайвої кислотою, то обов'язково треба включити етап стерилізації. Зберігати ікру можна протягом одного року.
Щоб ікра вийшла ніжною, всі овочі треба залишити шматочками, а не подрібнювати в блендері готову овочеву масу. Бубочка попередньо треба нарізати тонкими пластинами і запекти в духовці, після чого зняти шкірку і нарізати їх кубиками. Цілі стручки перцю можна також запекти в духовці, щоб зняти з них шкірку, а можна нарізати перчик дрібненькими кубиками. Цибулька обов'язково треба нашаткувати дрібненько, а томати подрібнити на блендері в однорідну масу, знявши шкірку з плодів.
Всі підготовлені овочі тушкують до готовності в казанку, а в кінці додається зелень і роздавлений часник. Стерилізація для кожної півлітрової баночки повинна становити 15 хвилин.
Приготування баклажанів на зиму
Для тих, хто любить
гострі баклажани на зиму, рецепти приготування ми підготували тут . Бубочка можна сміливо назвати універсальним овочем, оскільки він поєднується практично з усіма плодами і заготівлі обов'язково вийдуть смачними. Але краще всього синенькі виходять гострими, з великою кількістю червоного перчика і часнику, а також ароматної зелені.
В томатній заливці виходять найсмачніші
салати з баклажанів на зиму, рецепти приготування припускають два варіанти - баклажанові скибочки можна нарізати кубиками, пластинами або кружечками і обсмажити на рослинному маслі з двох сторін, а можна бубочка тушкувати разом з іншими компонентами салату в казанку.
Незвичайними виходять фаршировані синенькі. Для начинки вибирають різноманітні овочеві мікси: морква з часником і зеленню, капуста з морквою і перцем. Головне, додати в начинку побільше ароматного часничку, а в томатну заливку слід додати червоний перчик. М'якоть баклажанчиков залишається щільною, а начинка додає незвичні нотки смаку овочів. Гостренькі фаршировані плоди ідеально доповнять обіднє меню, а святкове застілля і зовсім неможливо собі уявити без смачної домашньої консервації.