• 17:05 – 2018 рік Жовтої Собаки 
  • 14:40 – Листівки до Нового року 2018 своїми руками. Які є ідеї 
  • 14:12 – Як швидко і просто зшити плаття на Новий рік 2018 своїми руками 
  • 14:05 – Новорічні пісні 2018: слухати безкоштовно онлайн нові і старі хіти для дітей і дорослих 

Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото

Соління помідорів в банках на зиму - улюблений спосіб заготовити томати, зібрані зі своєї присадибної ділянки, щоб і восени, і взимку радувати себе смачними закусками до обіднього столу. Тушковане м'ясо або смажена картопелька - що б ви не приготували, соління стануть прекрасним доповненням до обіду і вечері. У соління, як і маринування є свої особливості, а що стосується баночок з соліннями, то їх краще зберігати у прохолодному підвалі, щоб продовжити термін зберігання консервації.



Соління помідорів в банках на зиму




Щоб не викликало ніяких труднощів соління помідорів в банках на зиму, солодкі сорти засолочного призначення вам слід правильно вибрати. Від якості плодів безпосередньо залежить і смак, і зовнішній вигляд вашої консервації. Як для холодної засолювання, так і для гарячої треба обов'язково вибирати плоди з твердою шкіркою, яка не трісне при мінімальному тиску на неї або при дії високих температур. Шкірка обов'язково повинна бути рівною і гладкою, плоди слід підбирати правильної форми і обов'язково невеликого розміру, щоб вони вільно проходили в шийку скляної тари. Якщо ви збираєтеся вирощувати томати на своїй ділянці, то вибирайте сорти з масою плодів у 50-70 грамів.






Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


Для засолювання та маринування помідор в банках можна брати плоди будь-якого ступеня зрілості: підійдуть зелені, бурі і стиглі томати, зрозуміло, для кожного виду треба підібрати правильний рецепт, який би повністю розкривав всі смакові достоїнства томатів. Найсмачніші солоні томати, звичайно ж, червоні, але і зелені з пряною зеленню і спеціями, без сумніву, мають свої смакові достоїнства. Обов'язково ознайомтеся з правилами вибору огірків для рецепти маринування .

Якщо ви запитаєте у представників старшого покоління, які сорти підходять для засолювання, то вони в один голос скажуть: «Звичайно ж, Вершки!». Безумовно, цей сорт можна назвати самим популярним, однак за останні роки з'явилося безліч новинок селекції, що характеризується чудовими смаковими якостями. Вирощуючи томати на власній ділянці, обов'язково вибирайте правильні засолювальні сорти, як правило, вже на упаковці виробник пише призначення конкретного сорту, іншим орієнтиром може стати вага плодів, вміст цукру і їх форма. Для засолювальних сортів зазвичай термін дозрівання не має принципового значення, ранні сорти, як правило, йдуть для приготування свіжих салатів або на продаж, а ось пізні можна солити і маринувати.

Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


Зверніть увагу на сорти Маринадный, Сонячний і Консервний Барнаульський, а також Київський. Серед високорослих томатів для теплиці можна вибрати Гібрид або Де-Барао. Нещодавно з'явився і голландський гібрид «Каспар», його можна консервувати у власному соку. Як і інші голландські гібриди, Каспар є ранньостиглим, але підходить як для тепличного вирощування, так і для відкритого грунту. Томати мають перцевинную форму, їх маса близько 100 г, плоди м'ясисті, а шкірка червона, щільна.

Є і ще один варіант сорти для консервування в невеликих скляних баночках, ємністю 05-15 літра: це черрі. Мініатюрні ягідки використовуються в кулінарії для різних цілей, їх додають в салати і прикрашають ними закуски, а ще їх можна заготовляти на зиму, адже вони чудово поміщаються в маленькі баночки.

Вибравши правильні сорти для засолювання помідорів в банку ви можете приступати до приготування домашніх заготовок, а ми підібрали для вас найбільш цікаві та смачні рецепти.






Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


Соління помідорів в літрових банках на зиму




Рецепт соління помідорів в банках на зиму підходить і для інших методів засолювання, наприклад, в бочці або каструлі. Принципових відмінностей в способі засолювання немає. Ви повинні знати про те, що при солінні овочів додається сіль і пряні трави, спеції. Сам процес консервації відбувається природним шляхом, в результаті бродіння. В цьому і є кардинальна відмінність від маринування, де відразу в маринад додається оцет, який грає роль консерванта.

При засолюванні баночки відразу не закривають кришками, продукту дають кілька днів, щоб бродіння закінчилося, тільки після цього банки можна герметично закупорювати кришками. Соління можна закривати залізними кришками або пластиковими. Вимогливі соління до умов зберігання, для них обов'язково треба вибрати прохолодне темне приміщення, бажано, щоб це був льох чи комора. Невеликі баночки можна зберігати в холодильнику, якщо в ньому є місце для консервації.

Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


Соління помідорів в літрових банках на зиму можна проводити в два етапи: спочатку плоди заливають розсолом у великій ємності, наприклад, відрі або широкій каструлі, а коли бродіння закінчиться, плоди розкладають по скляним тарам і закочують.

На період бродіння помідори солоні в банках прийнято закривати кількома шарами марлі, це забезпечує доступ повітря і вихід утворюються газів, при це захищає розсіл від потрапляння сміття, пилу і комах, які обов'язково проявлять інтерес до продукту. На перших днях шумування розсіл буде каламутним, але, коли процес припиниться, розсіл стане прозорим.

Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото

Рецепт соління помідорів в банках на зиму




Найпопулярнішим є соління помідорів в банках на зиму холодним способом, саме їм за традицією користувалися в російських селах, зрозуміло, не для томатів, а для інших овочів - солоних огірків і капусти, адже саме їх було прийнято заготовлювати на зиму у великих дубових бочках. Солоні овочі ще називають квашенными або моченими, під усіма цими визначеннями ховається заготівля овочів шляхом природного бродіння.

Серед безлічі рецептів ви можете вибрати як найпростіші, так і з пікантними добавками. Часто до помидоркам додають часник, різноманітну пряну зелень, спеції, перчик чилі і гірчичний порошок.

Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


Молоду господиню, звичайно, привернуть найпростіші рецепти, з яких можна починати свій кулінарний шлях, з кожним роком пробуючи нові, більш вишукані й складні варіанти заготівлі овочів на зиму. Молодим господаркам також слід обов'язково подивитися про соління помідорів в банках на зиму відео , де докладно розказано про всіх тонкощах, секрети смачної консервації і можливих складнощів.


Перед початком засолювання вам слід підготувати інгредієнти за списком:


  • Дрібні помідори - 25 кіло

  • Сіль (велика) - 50 грам

  • Цукор (пісок) - 10-15 грам

  • Чорний перець (горошком)

  • Зелень (кріп, петрушка, лавровий лист)

  • Шматочок кореня хрону

  • Часник - кілька зубчиків



  • Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Що стосується зелені та інших спецій у ваших заготовках, то їх додають виключно за смаком. Ви можете взяти засолювальний віник, куди входить лист хрону, чорна смородина і вишня, парасольки кропу. Обов'язково треба промити зелень перед початком приготування, її можна обшпарити окропом. Якщо немає можливості зібрати представлену в рецепті зелень самостійно, то на ринку в період сезонних заготівель, можна купити зібраний «засолювальний віник».

    Не забудьте перед початком процесу ретельно промити баночки і простерилізувати їх парою протягом декількох хвилин.

    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Соління помідорів черрі в банках на зиму




    Як ми вже говорили, томати можна вибрати будь-якого сорту, соління помідорів черрі в банках на зиму нічим не відрізняється від соління інших засолювальних сортів, хіба що для черрі можна брати не трилітрові бутлі, а пів-літрові або літрові.

    Інгредієнти:


  • черрі,

  • гілочки кропу,

  • листя вишні,

  • вода,

  • сіль,

  • цукор.



  • Кожен томатик треба ретельно промити проточною водою, хвостики бажано обірвати, потім їх обов'язково треба проколоти зубочисткою у підстави, зробивши 2-3 отвори. Можна зробити проколи вилкою або гострим ножем. Ці отвори допоможуть помидоркам краще просолитися, а шкірка навіть під час термічної обробки не лопне. На дно баночки обов'язково треба викласти зелень, потім викладати томати шарами, чергуючи з гілочками кропу і листочками вишні, таким чином, треба заповнити ємність до самого верху.

    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Солоні помідори на зиму не так вимогливі до розсолу, як мариновані та інгредієнтів для приготування розсолу знадобиться всього три - вода, сіль і цукор. Вам не доведеться кип'ятити воду і варити розсіл, досить насипати в кожну баночку вказану кількість солі і цукрового піску. Потім банки по плічка слід залити холодною водою. Вода обов'язково повинна бути очищена, фільтрована, оптимальний варіант - вода з криниці чи джерела.

    На цьому основний процес приготування закінчено, а заповнені баночки треба поставити на десять днів в темне тепле місце з температурою до 18 градусів. Протягом цього часу триватиме процес бродіння, коли бродіння закінчиться ще близько трьох тижнів піде на те, щоб овочі просолились і їх можна було спробувати. Зберігати соління можна протягом трьох місяців, якщо закрити капроновою кришкою.

    Різноманітні соління стануть прекрасним доповненням до обіднього столу, вони посилюють апетит і є чудовою закускою до застілля. Соління можна запропонувати навіть дітям-дошкільнятам, оскільки в рецепт не входять ніякі консерванти, начебто оцту в маринованих томатах.

    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Соління зелених помідорів в банках на зиму




    Якщо стиглі плоди найчастіше заготовляють шляхом маринування, то соління зелених помідорів в банках на зиму є абсолютним лідером популярності, саме при такому способі зелені помідори розкривають всі свої смакові достоїнства. До того ж, зайнятися солінням зелених помідор можна вже після закінчення сезону заготівель - в кінці вересні або жовтні.

    Найчастіше для засолювання зелених плодів беруть не скляні банки, а емальовані відра або каструлі, а вже готові соління для зберігання розкладають по банках. Це більш зручний спосіб, до того ж, він дозволяє тримати плоди під гнітом для якісного просолювання.

    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Інгредієнти, необхідні для рецепта із зелених помідорів:


  • Недозрілі томати - 10 кіло

  • Петрушка - 40 грам

  • Кріп - 200 грам

  • Перець гіркий - 1-3 стручка

  • Листя смородини чорної - 10-15 штук

  • Часник - 3 зубчики



  • При засолюванні зелених помідор можна експериментувати з добавками, наприклад, в розсіл додати листочок лаврушки, кілька бутонів гвоздики для аромату. Ви можете не обмежуватися тільки кропом і петрушкою, а додати до овочів також базилік, майоран і кінзу. Зелень і спеції викладають не тільки на саме дно ємності, але й перекладають нею кожен шар овочів. Сіль також бажано додати в самому кінці, а пересипаючи нею кожен шар помідорів.

    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото


    Господині дуже полюбили і ще один спосіб засолювання зелених плодів, при якому зелень з часником і пекучим перцем дрібно подрібнюються, а потім отриманою масою фарширують плоди, зробивши на кожному розріз посередині хрест навхрест.

    Як бачите, ви можете провести соління помідорів в банках на зиму, прості рецепти використовуючи і домогтися приголомшливого смаку своїх заготовок. І не забувайте, що восени прийшов час не лише консервувати зелені помідори, але і "полювати" за дарами лісу, щоб взимку поласувати солоними грибами .
    загрузка...
    Соління помідорів в банках на зиму: золоті рецепти з фото
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають